Groningen in het Verleden

GRONINGEN

PARELS UIT HET VERLEDEN

Groningen is een oude stad en het is dan ook niet verwonderlijk dat er regelmatig voorwerpen uit het verleden tevoorschijn komen of bij worden blootgelegd. Hieronder een paar van deze pareltjes…

GRACHTENPAND NOORDERHAVEN

In een grachtenpand aan de Noorderhaven komen na het verwijderen van schrootjeswanden twee grote muurschilderingen tevoorschijn. In de voorkamer twee panelen met elk een grote muurschildering die niet erg beschadigd zijn. Dit kan helaas niet kan worden gezegd van de twee panelen in de achterkamer. De schilderingen zijn gedateerd begin 1800. Met Adobe Photoshop is geprobeerd de beschadigingen enigszins te “repareren” (met de schuifregelaars ziet u het “voor” en het “na”). Besloten is om de muurschilderingen in de voorkamer professioneel te laten restaureren. Dit heeft ondertussen plaatsgevonden. De panelen in de achterkamer waren te erg beschadigd.

Voorkamer – rechterpaneel

Voorkamer – linkerpaneel

Achterkamer  – rechterpaneel

Achterkamer  – linkerpaneel

AANLEG PARKEERGARAGE DAMSTERDIEP

Bij de aanleg van een parkeergarage op het Damsterdiep in Groningen is in 2008 een eeuwenoude kademuur blootgelegd. In de kademuur is omstreeks 1810 een omloopriooltje geplaatst. Dit tunneltje van ongeveer acht meter, dat van het water in het kanaal naar het water in de gracht liep, is nog volledig in tact. Halverwege zat een schuifje. Als het water in de gracht te hoog werd, kon het schuifje omhoog, waardoor het grachtwater in het kanaal terecht kwam en helemaal naar Delfzijl kon afvloeien.

Damsterdiep - 2008
error: Inhoud is beschermd!!